Index

Tomajvin • Lesencetomaj

Lesencetomaji Családi
Szőlőbirtok és Borászat

Minőség és hagyomány

Aklan-Pince a Facebookon

Főborász

dr. Aklan György

"Gondüző borocska mellett vígan illan életem;
Gondüző borocska mellett sors, hatalmad nevetem."

Petőfi: A borozó

Dr. Aklan György - Aklan Családi Szőlőbirtok és Pincészet főborász Szőlővel, borral több, mint negyven éve foglalkozom, kezdetben saját élvezetre, a mai napig is nagy kedvteléssel. Hajlamot ehhez valószínüleg vendéglősmester édesapámtól örököltem, akitől a borászat alapjait tanultam. A gyakorlati szőlészetet Balatonarácson és Tihany-Óvárban kezdtem, Badacsonytördemicen, majd Lesenceistvándon folytattam, avatott mesterek irányításával.

Első tanult mesterségem a vegyészet, mérnöki diplomámat 1968-ban kaptam meg Veszprémben. Ennek előnye, hogy tisztában vagyok vele: a Természet a legjobb vegyész, különösen a borászatban! Szőlész-Borász szakmérnöki diplomámat a Corvinus Egyetemen védtem meg, 2007-ben. Dolgozatom témája a Lesencevidék szőlészetének és borászatának áttekintése.

Első szőlőbirtokomat 1985-ben vásároltam Lesenceistvándon, a Kőorra alatt, kis kétosztatú pincével, nagyobbrészt új rizling ültetvénnyel. Hamarosan fél hektárra bővítettük a területet és családi összefogással műveltük meg, a hagyományok tiszteletben tartásával. Jó borokat készítettünk, barátainktól, ismerőseinktől sok elismerést kaptunk.
A szőlő és a balatoni táj szépsége, a bor évről-évre megújuló csodája lenyűgözött és vonzásában tartott, amit az ott élő emberek őszintesége, természetes okossága, segítőkészsége tovább erősített.

Régóta érlelődött és 2003-ban megszületett az elhatározás, hogy a kedvtelésből mesterség, a hobbiból elkötelezettség váljon, boraink élvezetében másokat is részesítsünk: megalapítottuk a Aklan Családi Pincét Lesencetomajon. Jelenleg 9 ha ültetvényterületen gazdálkodunk, összesen 750 hl-re méretezett pincészettel.

Aklan-pince Chardonnay 2009 A borkultúra terjesztésében Lesencetomaj hegyközség volt elnökeként, a Balaton-Felvidéki hegyközség Borászati Bizottságának elnökeként illetve a Magyarországi Borrendek Országos Szövetség Szakmai Bizottsági tagjaként is részt veszek. 2009 óta tagja vagyok a sümegi székhelyű Pannon Császári és Királyi Borlovagrendnek. Célunk kiváló minőségű borok készítése, amelyek a Lesencevidék csodálatos szépségének üzenetét hordozzák és közvetítik a borkedvelőknek.

 

Lesencetomaj, 2006